Телефони для абітурієнтів: (044) 285-44-03, 285-43-86

Безмежні можливості чаю в житті сучасної людини

Дата: 24.09.2021 | Рубрика: Новини

На факультеті готельно-ресторанного і туристичного бізнесу пройшов тематичний майстер-клас із дегустацією від чайного сомельє та президента компанії Chaism Костянтина Пребер-Канахена.

Ініціювала зустріч завідувач кафедри готельно-ресторанного і туристичного бізнесу, доцент Аліна Поплавська, яка зауважила, що останнім часом тема чаювання та чайної церемонії стала дуже популярною і, саме тому на базі дисциплін сервісного обслуговування було запрошено експерта, професіонала, який знає все про чайний сервіс.

Костянтин розповів студентам про популярний нині японський чай матча, його правильне приготування і споживання, про чайну культуру в цілому, а також пригостив усіх охочих справжньою свіжоприготованою матчею.

«Матча – унікальний продукт, яких одиниці. Для мене він є вершиною всього і це надихає займатися розвитком сучасного мистецтва чаювання», – сказав спікер.

У процесі приготування чаю важлива правильна послідовність та увага до деталей. Щоб приготувати чай матча, спочатку необхідно мірною ложкою насипати чайну пудру в посудину, залити водою, остудженою до 80 градусів (воду треба спершу закип’ятити, а потім остудити), бамбуковим вінчиком збити в однорідну консистенцію з густою піною. Випити чай бажано за 3 ковтки, оскільки однорідною маса тримається не довго і напій має бути відповідної температури, аби зберігся його смак.

За словами чайного експерта, пити чай потрібно обов’язково тримаючи спину рівно, чашку взяти в одну долоню, а іншою підтримувати збоку. Спочатку ви спостерігаєте всю багатогранність деталей, форм і кольорів чаю, потім із рівною поставою підносите чашку до носових пазух, аби активувати всі рецептори, після до вуст, рівно та м’яко дихаючи, і відчуваєте температуру, текстуру і смак продукту. Сьорбаючи, необхідно зробити 3-4 ковтки, таким чином насолоджуючись смаком. Далі звертаєте увагу на післясмак і тактильні відчуття, що відбуваються в тілі.

Для майбутніх рестораторів чайний сомельє відкрив секрет про 4 основні фактори, що впливають на будь-які смакові переживання: сам продукт (чай), стан організму, навколишнє середовище, усвідомлення (наскільки ви здатні розпізнати всю повноту смаків та багатогранність).

Здавна чайний лист люди вважали панацеєю від різноманітних хвороб, а ще джерелом мікроелементів, вітамінів і амінокислот, які добре впливають на організм людини.

«Матча приводить організм та нервову систему у здоровий стан, налагоджує функції всіх органів, оскільки є продуктом з 100 % лужним балансом. В той час, як людство «закисляє» свій організм іншими продуктами.

Колись люди приділяли Інь і Янь дуже велику увагу. Інь – це кислота, а Янь – луг. Важливий їх баланс. Завдяки цим якостям чай є напоєм номер 2 після води. Далеко не весь чай, який зараз продається, володіє цими властивостями», – говорить Костянтин Пребер-Канахен.

Хороший чай – вирощений органічно, трансформований за стародавніми технологіями, зібраний руками, правильно упакований, приготований в якісній воді та правильно випитий. Чай обов’язково повинен бути свіжим (не більше одного року з моменту збору), тому що чимало чаїв, особливо матча, корисні саме завдяки своїй свіжості.

Випиваючи чай, ви маєте вдовольнити ваші базові потреби: збадьоритись, розслабитись, зігрітись, освіжитись та випити його на аперитив.

На жаль, зараз в супермаркетах практично неможливо зустріти якісний чай. Адже хороший продукт має високу собівартість та складність у вирощуванні і виробництві.

Це був цікавий і змістовний майстер-клас з культури чаювання, під час якого студентська молодь відкрила для себе чимало нових кейсів, що знадобляться їй у професійному майбутньому.

 

Контакти
Ліцензія МОН України, наказ № 116-л від 02.06.2017 р.